Curs 9 Relatia dintre francizor si francizat

Curs 9.5 Solutionarea disputelor


Uneori vor aparea probleme intre francizor si francizat. Aceste dispute sau probleme pot fi rezolvate in faza incipienta printr-un bun management al conflictului si comunicare intre francizat si francizor. Totusi, atunci cand aceste probleme se agraveaza si nu au fost corect abordate, pot aparea aversiuni si ostilitati intre francizat si francizor.

Francizatul poate ajunge la un punct in care considera ca ar prefera incheierea relatiei. Atunci cand apare aceasta situatie, francizorul trebuie sa ia decizii foarte importante referitoare la modalitatea de abordare a situatiei si a solutiilor posibile de rezolvare. Francizorul trebuie sa stie ca litigiile si arbitrajul, ca prime metode de aplanare a conflictului, pot deveni foarte costisitoare, pot fi de durata, iar rezultatul lor poate fi imprevizibil. Sistemul legislativ poate fi de partea francizatului, ca replica la puterea economica a francizorului, indiferent de orice prevederi ale contractului de franciza. Metodele legale de baza pentru solutionarea disputelor sunt in general: (1) medierea, (2) arbitrajul si (3) judecata la tribunal. Mediatorul este acea persoana care se intalneste cu ambele parti si analizeaza probele si problemele prezentate de fiecare parte. Mediatorul va discuta alternativele posibile de solutionare cu fiecare parte si, in final, va prezenta o concluzie sau o recomandare. Apoi, fiecare parte are dreptul de a accepta sau nu solutia propusa.

Arbitrajul este un sistem in care o persoana - arbitrul - se intalneste cu ambele parti pentru a discuta argumentele pozitiilor lor. Arbitrul va asculta fiecare parte, dar ii si va pune fata in fata pentru a le intelege divergentele si argumentele. Arbitrul va lua, dupa aceea, decizia finala. Inainte de a incepe procesul de arbitraj, ambele parti au consimtit acceptarea si aplicarea deciziei luate de arbitru, indiferent care va fi aceasta. Procesul la tribunal este “ultima solutie de rezolvare a conflictului”. In general, atat francizorul, cat si francizatul, evita sa apeleze la aceasta metoda de rezolvare a disputelor. Este foarte costisitoare si nu se pot anticipa cu usurinta deciziile curtii de judecata. In Statele Unite, sistemul de drept civil ofera il ajuta fie pentru francizor, fie pentru francizat sa primeasca compensatii pentru pagubele suferite din cauza celuilalt. Aceasta ii permite francizatului sa finalizeze sau sa primeasca compensatii pentru prejudiciul care i-a fost produs in sistemul de franciza. Decizia finala este luata de judecator sau de jurati si trebuie acceptata de ambele parti. Aceasta este un proces de solutionare care consuma mult timp si multi bani, deopotriva.

Probabil ca cea mai buna metoda de solutionare este medierea. Atunci cand aceasta nu conduce la solutionarea conflictului este bine sa alegeti arbitrajul. In prezent, in cadrul contractului de franciza, multi francizati cer ca metoda finala de solutionare a conflictului sa fie arbitrajul. Prin semnarea contractului, francizatul certifica acceptarea acestei impuneri.

NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.