Curs 8 Contractul de franciza si UFOC

Curs 8.4 Dincolo de documentele de la francizor

Documentele informative ale francizei impreuna cu brosura francizei constituie inceputul analizei si intelegerii respectivei oferte de franciza. Trebuie sa le studiati aceste documente in detaliu. Scrieti pe o foaie de hartie punctele tari si punctele slabe ale fiecarei sectiuni din UFOC. Faceti o lista cu obligatiile care va revin in calitate de francizat, pentru conducerea afacerii. Faceti o lista cu taxele si platile pe care trebuie sa le faceti in mod continuu. Faceti o lista cu conditiile in care se face reinoirea si/sau transferul de proprietate catre un membru al familiei sau o alta persoana.

Exista inca multe intrebari in legatura cu respectiva oportunitate de francizare.
Cat profit voi realiza? Raspunsul la intrebarea "cat profit voi obtine?" nu este, de obicei, inclus in UFOC. Legea privind furnizarea informatiilor referitoare la franciza interzice francizorilor sa faca predictii nefondate si fara a fi sustinute de fapte reale, in legatura cu nivelul vanzarilor sau al profitului. Daca se fac referiri la vanzari, venituri sau profit, francizorul trebuie sa ofere o declaratie de venit la punctul 19. Cei mai multi francizati nu ofera nici o data privind veniturile medii sau profiturile din vinzari, realizate sau predictionate.

Cum obtineti informatii despre castiguri? Intrebati alti francizati. Multi francizati vor dori sa vorbeasca cu dumneavoastra despre afacere, daca stiu ca aveti intentii serioase. Acesta este adesea, insa, un subiect delicat, iar unii francizati vor ezita sa discute cu dumneavoastra despre aceste aspecte, dar ar trebui sa ii intrebati si sa le aratati ca doriti cu adevarat sa faceti parte din respectivul sistem de franciza. In plus, puteti cere francizorului sa va dea informatii despre constituirea sau deschiderea celei de-a doua, a treia sau a patra unitati. Francizorul ofera francizatilor posibilitatea de a detine mai multe unitati? Care sunt cerintele sau limitele detinerii mai multor unitati?

Intrebari suplimentare pot fi:
    Exista o asociatie a francizatilor?
    Cum sunt rezolvate disputele grave: prin medire, arbitrare sau la tribunal?
    Cate ore are ziua de lucru?
    Alti francizati din sistem isi iau vacanta?
    Familia poate sa il ajute pe francizat in conducerea afacerii?
    Nivelul vinzarilor fluctueaza in functie de sezon?
    Exista o cerere mare pentru produsele sau serviciile oferite?
    Aceasta afacere are un viitor sigur?
Ar trebui sa incercati sa va intalniti cu cativa dintre francizatii existenti. Puteti alege la intamplare din lista cu francizati oferita la punctul 20 din UFOC. Unii francizori pot incerca sa ii aleaga ei pe francizatii cu care sa va intilniti si sa discutati.

Regula generala: Dumneavoastra ii alegeti pe cei pe care vreti sa ii intervievati, nu francizorul.
Pe masura ce adunati informatii, va veti realiza propriul plan de afaceri. Fiti foarte atent(a). Reciti sectiunea dedicata planului de afaceri si treceti in revista informatiile de care aveti nevoie. Cititi cu atentie si aflati care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei oportunitati de afaceri. Cititi cu atentie cerintele investitionale si incercati sa stabiliti cat de multumiti sunt alti francizati din sistem. Numai punind intrebari veti deveni un francizat mai bun si mai puternic.

Rezumat
Exista doua documente legale importante care sunt implicate in operatiunea de francizare. Aceste documente sunt: (1) UFOC si (2) contractul de franciza. Aceste documente sunt cerute de legislatia americana cu privire la furnizarea de informatii despre franciza si trebuie prezentate potentialilor francizati de catre francizor, inainte de a semna orice documente sau de a primi bani pentru franciza. Trebuie sa recititi UFOC si contractul de franciza si apoi sa puneti intrebari suplimentare pentru a afla ce se cere de fapt in sistemul de franciza. Ar trebui sa colaborati cu francizatii existenti si sa le adresati intrebari serioase despre afacerile lor si profitabilitatea acestora. Numai prin cercetare si evaluare veti putea aprecia avantajele si dezavantajele fiecarei oferte de afaceri. Dupa ce terminati evaluarea, veti putea sa realizati planul de afaceri si sa intelegeti care dintre oportunitati vi se potriveste cel mai bine.


NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.