Curs 8 Contractul de franciza si UFOC

Curs 8.3 Contractul de franciza

 

Orice UFOC trebuie sa contina o mostra de contract de franciza sau contractul propriu-zis la punctul 22. In acest moment trebuie sa faceti doua lucruri: (1) sa cititi contractul si (2) sa il dati avocatului dumneavoastra sa il citeasca. Trebuie sa incercati sa intelegeti limbajul si prevederile contractului. In cele mai multe contracte de franciza veti intalni restrictii privind transferarea afacerii catre o alta persoana inclusiv catre copiii sau sotul/sotia dumneavoastra. Cei mai multi francizor au dreptul primului refuz. Discutati cu avocatul dumneavoastra pentru a va asigura ca intelegeti acesti termeni si aceste conditii.

Contractul de franciza va stipula termenii si conditiile sub care veti derula contractul de franciza. De asemenea va stipula orice exclusivitate teritoriala acordata, precum si structura taxelor de franciza care trebuie platite incluzand taxa initiala de franciza, redeventele, taxa de publicitate si posibil, taxe de leasing. In general, contractul de franciza dureaza 10-20 ani cu o clauza de reinnoire pentru o perioada de cinci ani sau mai mult. Verificati daca atunci cand veti semna clauza de reinnoire, va trebui sa semnati un contract de franciza cu prevederi noi, diferit de acesta, care va fi utilizat la data aceea, a reinoirii. Contractul de franciza cuprinde si  lista obligatiilor francizatului si a operatiunilor pe care acesta trebuie sa le realizeze. Contractul poate include chiar si programul de lucru al unitatii.


NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.