Scoala de Franciza IMO

Curs 6 Francizorul

 

A fi singur in lumea de azi a afacerilor nu este o situatie ideala si in general este foarte greu. Multi intreprinzatori nu sunt incantati sa "porneasca singuri la drum". In ziua de azi multi cauta sfaturi competente si ajutor pentru a-si demara propria afacere.

Succesul organizatiilor de franciza s-a realizat prin "sisteme". Sistemul francizorului este un program care a fost stabilit de catre francizor, avind urmatoarele componente: organizare, disciplina, structura si standardizare. Francizorul a dezvoltat o multitudine de produse si servicii care aduc beneficii importante francizatului. Nu numai identitatea produsului sau a serviciului distinge un sistem de succes, ci mai degraba calitatea sistemului. Un element cheie al sistemului de franciza este francizorul. Cand se analizeaza o franciza este important sa va informati asupra creatorului sistemului de franciza. Fondatorul organizatiei de franciza a putut dezvolta un sistem care este rezultatul unei anumite viziuni care a fost extinsa si dezvoltata cu succes in cadrul unei companii. O organizatie de franciza are la baza o relatie de incredere reciproca dintre francizor si francizat. Francizorul aduce o forma de organizare, structura, disciplina si standardizarea procedurilor operationale. Francizatul vine cu o "spiritul antreprenorial" - o determinare puternica si dorinta de a avea succes - care in general nu exista cu aceeasi intensitate la angajatii francizorului.

Ar trebui sa va rezervati timp pentru a strange informatii despre francizor. Ar trebui sa aflati de cat timp este in afacere ca francizor, dar si ce experienta de afaceri are, inainte de a deveni francizor. Ar trebui sa incercati sa aflati care este trecutul sau financiar si profiturile obtinute din diferitele activitati de afaceri. In plus, ar trebui sa analizati produsele si serviciile care sunt oferite consumatorului final. Francizorul continua sa inoveze si sa aduca pe piata noi produse? Francizorul permite francizatilor sa lanseze noi produse? Francizorul ii incurajeaza pe francizati sa il ajute sa dezvolte si sa imbunatateasca sistemele de operare?

Cum ii vede francizorul pe francizatii sai? Este o relatie de tip superior - subordonat? Este o relatie de tipul dictator/servitor? Sau este o relatie de egalitate? In trecut, multe relatii intre francizori si francizati erau descrise ca grafice organizationale traditionale cu francizorul pe pozitia superioara si francizatii servind ca subordonati sau angajati. Astazi, intr-un sistem de franciza de succes, francizorul si francizatul contribuie in mod egal la dezvoltarea sistemului. Francizatul va contribui cu bani, timp si efort, in timp ce francizorul contribuie cu numele, produsele si experienta manageriala. Aceasta asociere creste si prospera in functie de gradul de egalitate dintr-o relatie.

NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.