Curs 1. Introducere pentru viitorul francizat

Curs 1.2 Tipuri de francize


In SUA sunt doua tipuri de francize: franciza de distributie si afacerea format franchising (a se vedea Tabelul 1-1). Franciza de distributie este acea afacere in care furnizorii care incheie contracte de vanzare cu dealeri pentru a cumpara sau vinde anumite produse sau linii de produse. Acest tip de franciza este frecvent intilnit in cazul dealerilor auto, imbuteliatorilor de bauturi racoritoare si statiilor de alimentare. In cazul  francizei de distributie, dealerul cumpara marca si/sau produsul de la furnizor si foloseste numele furnizorului cu linia de produse.

Astazi, cea mai intalnita forma de franciza din lume este afacerea format franchising care ofera o oportunitate de afaceri pentru un om de afaceri independent. In cadrul acestui tip de afacere, francizatul primeste de la francizor in afara de produs sau serviciu, sprijinul lui. Aceasta presupune ajutor si asistenta pentru gasirea locatiei, echipament, mobila, plan de amenajare, tinerea evidentei si rezervari, proceduri de training, metode de marketing, publicitate si sprijin in activitatea propriu-zisa. Cand discutam despre franciza, cei mai multi dintre noi se refera la afacerea format franchising care include industria fast food, serviciile de cazare si de consum. McDonald's, Wendy's, Maaco, Century 21, Burger King, I Can't Believe It's Yogurt (ICBY) si Holiday Inn sunt cateva exemple din cadrul acestui tip de franciza.

Francizele cu o singura unitate. Cel mai probabil, ca potential francizat veti dori franciza pentru o singura unitate sau dreptul de a opera un singur magazin la o anumita locatie pentru o anumita perioada de timp. Aceasta este cunoscuta sub numele de franciza cu o singura unitate. In unele cazuri, francizorul va fi de acord sa va ofere exclusivitate teritoriala, caz in care francizorul nu va mai permite deschiderea in acel perimetru/zona altor unitati francizate din cadrul retelei sau unitati in proprietatea companiei francizoare. Aceasta este tipul de francizare cel mai des intalnit la oamenii de afaceri independenti pentru a incepe operarea unei afaceri din postura de francizat.

Francize zonale. O a doua oportunitate in franciza este acordarea unei persoane independente a unor drepturi exclusive pentru a dezvolta mai multe unitati de franciza intr-un anumit teritoriu pe o anumita perioada de timp. Francizatul va primi de la francizor ceea ce este cunoscut sub denumirea de Contract pentru Area developer, iar francizatul va plati francizorului o taxa pentru dreptul de a dezvolta un anumit numar de unitati francizate intr-un teritoriu dat, pe parcursul duratei perioadei de timp convenite. Plata taxei de dezvoltare asigura francizatului exclusivitatea pentru acea perioada de timp convenita, pentru a dezvota toate unitatile in teritoriul dat. Pe masura ce fiecare unitate este dechisa, francizorul ii va da francizatului un contract individual de franciza. Se asteapta ca francizatul sa detina toate sau un anumit procent din unitatile dezvoltate in cadrul zonei acordate. Problema cu contractul de dezvoltare zonala este obligatia de a respecta planificarea deschiderii de unitati, deoarece daca francizatul nu respecta planificarea, i se anuleaza drepturile exclusive care i-au fost acordate.

Contractul de dezvoltare zonala prevede adesea ca francizatul sa plateasca o taxa pentru fiecare unitate individuala deschisa in teritoriu. De exemplu, daca francizatul vrea sa obtina exclusivitate teritoriala pentru orasul Brasov, iar francizorul i-a cerut sa deschida cinci unitati in acest oras, taxa pentru o unitate fiindde 5000 USD, area developer-ul va plati o taxa de 25000 USD pentru cele cinci magazine noi. Contractul de dezvoltare zonala poate sa prevada o anumita limita de timp, precum deschiderea unei noi unitati francizate pe an, in caz contrar contractul urmind a fi desfiintat.

Master franciza. Exista o relatie hibrida care implica o a treia parte numita master francizat, relatie in care o persoana primeste de la francizor dreptul de a solicita altor potentiali francizati sa isi deschida unitatile de franciza pe un teritoriu prescris, pentru o anumita perioada de timp. Multi francizori folosesc aceasta metoda atunci cand isi extind afacerea in alte tari. Un master francizat (persoana fizica sau companie) este ales intr-o tara straina pentru a dezvolta un sistem de franciza. In interiorul SUA, sistemul master francizei este rar folosit, iar atunci cand se apeleaza la acesta, master francizatul are adesea obligatia de a instrui si sprijini fiecare francizat dintr-un teritoriu dat, primind in schimb un procent din taxa de franciza platita francizorului de catre francizatii simpli.

NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.