Curs 1. Introducere pentru viitorul francizat

Curs 1.1 Ce este franciza?


Multe persoane se refera la franciza ca "domeniu de activitate." Altii se refera doar ca metoda de distributie a bunurilor si serviciilor. Franciza nu este nici una, nici alta, este ceva mai mult. Franciza poate fi definita ca "o oportunitate de afaceri in care proprietarul unui serviciu sau a unei marci de produs (francizorul) acorda drepturile de distributie locala si/sau vanzare a serviciilor si produselor unui individ (francizat) primind in schimb o taxa sau redeventa in concordanta cu standardele de calitate.

In legea francizei nr 52 / 28 august 1997: Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Obiectivul de baza al aproape oricarei organizatii de franciza este utilizarea independenta a partilor terte (francizatii) pentru a livra produsele si/sau serviciile furnizorilor (francizori) catre consumatorul final. Pentru francizor, francizarea permite expansiunea unui concept dovedit sau aflat la inceput si o modalitate de operare specifica pentru dezvoltarea de multi-unitati cu locatii multiple ce ofera acelasi produs sau serviciu. Pe de alta parte, francizatul are oportunitatea de a utiliza produse, servicii dovedite, metode de operare de succes, promovari viabile, marci recunoscute si asistenta continua. In general, aceste avantaje nu sunt disponibile managerului unei afaceri mici, independente care adesea poate vinde acelasi produs sau serviciu.

Franciza atrage atat interesul francizatului, cat si pe cel al francizorului. Francizorul are acces la oportunitati de crestere prin extinderea sistemului de distributie cu produse si servicii de calitate. Francizatul are ocazia de a reusi ca proprietar de afacere mica dispunand de sisteme de succes, operatiuni, informatii, metode, materiale de promovare, experienta si adesea atat de valoroasa marca francizorului.

NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.