Resurse Francizarea afacerii

Cum sa devin francizor?

 

Cand o companie ia decizia de a franciza afacerea, trebuie mai intai sa dezvolte un plan solid pentru expansiune. Acest plan trebuie sa cuprinda numeroase probleme cu care se va confrunta noul francizor: viteza de crestere, dezvoltarea teritoriala, serviciile de ajutorare si sustinere a francisee-ilor, personalul, structura taxelor, etc. De asemenea, planul trebuie sa cuprinda o analiza financiara riguroasa.

Odata realizat acest plan, noul francizor trebuie sa intocmeasca o documentare legala. Aceasta trebuie sa cupranda cel putin contractul de franciza, o oferta si diferitele acte care se cer pentru inregistrarea si derularea afacerii, in functie de profilul acesteia (de ex: certificatele sanitare pentru restaurante, licente de comercializare a bauturilor alcoolice, etc).

De asemenea, trebuie avut in vedere controlul calitatii. Acesta presupune dezvoltarea unor sisteme care sa permita francizorului sa aiba certitudinea ca produsele sau serviciile oferite de francizatii sai sunt la aceleasi standarde care au transformat afacerea initiala intr-un succes. Mai simplu spus, fie ca este vorba de produse (precum cele de fast-food, gen McDonald's, Pizza Hut sau Mochachos Chicken Village), fie ca este vorba de servicii, acestea trebuie sa fie livrate la aceeasi calitate, indiferent ca este vorba de un punct de lucru din Europa, din Statele Unite, din Romania sau din Asia.
In general, acest lucru se realizeaza prin realizarea unui manual de operatii care trebuie sa contina nu numai sistemele utilizate de catre afacere, dar si check-list-uri, politici, proceduri si tactici care vor permite aplicarea uniforma a acestor sisteme. Mai mult, prin manualele de operare trebuie evitata crearea unei agentii, si de asemenea trebuie sa contina, pe cat posibil, solutii pentru situatii de criza.

De asemenea, ca nou francizor trebuie sa va dezvoltati abilitatea de a face marketing pentru si de a vinde francize. Aceasta presupune cunostinte privind atragerea potentialilor cumparatori si crearea materialelor necesare (brosuri, prezentari, etc) care vor ajuta la realizarea vanzarii. Mai mult, francizorul trebuie sa aiba, cat de cat, cunostinte din domeniul tehnicii vinzarilor.

Dar, iata ca publicitatea da roade si apar primii doritori - urmeaza procesul alegerii viitorilor francizati, un lucru nu prea usor. Este una din ironiile vietii, pentru a castiga experienta trebuie sa inveti din primele greseli. De obicei francizorii au mai multe probleme cu primii zece francizati decat din partea celor care se inscriu in retea dupa acestia. Una dintre greselile cel mai des comise de noii francizori este aceea de a fi prea nerabdatori sa puna bazele primelor francize si sa faca oferte speciale primilor francizati. Este de inteles din moment ce francizorul a investit atat in sistemul sau, de aceea el vrea sa se extinda rapid si sa recupereze aceste investitii cat mai curand. El se afla in punctul de maxima vulnerabilitate exact cand trebuie sa dea dovada de nervi tari. Insa, este o mare greseala sa accepti pe cineva ca francizat daca nu indeplineste absolut toate cerintele, asa cum au fost formulate de francizor. Aceasta este valabila atat pentru primul, cat si pentru al 100-lea francizat.

Standardele selectiei nu trebuie sa fie niciodata relaxate sau compromise. In primele zile, mai ales, francizorul trebuie sa dea dovada de rabdare si sa aiba capacatatea de a ii refuza pe candidatii de care el nu este absolut sigur ca vor fi buni francizati, deoarece, pe termen lung, toate acestea se vor repercuta asupra francizorului. Exista multi francizori care, dupa un timp, afacerea lor devenind solida, acum isi doresc sa poata scoate din retea unii din primii lor francizatii care au fost acceptati deoarece erau disponibili, nu pentru ca ar fi intrunit toate conditiile francizorului.

Acesti francizati nu s-ar califica in prezent deoarece francizorul este acum pe picioarele sale si isi permite sa fie mai rabdator si mai selectiv. Oare francizorul si-ar stabili operatiunea pilot intr-o locatie total nepotrivita doar pentru ca aceasta este disponibila, sau ar astepta pana ar gasi locatia potrivita? Un om normal ar astepta, desigur, pana ar gasi locatia potrivita. Deci, cu francizatii initiali este esential sa aveti rabdare. Asteptati persoana potrivita. Veti vedea ca merita, pe termen lung.

Corina Driga

NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.