Noutati Franciza

Care este tara cu cei mai multi francizati?Conform portalului Blue MauMau, care se adreseaza francizatilor, tara cu cele mai multe unitati francizate este, probabil dupa cum banuiati, SUA, cu 770.000. Pe locul doi, conform aceleiasi statistici, se afla Japonia, cu 180.000 de unitati francizate (220.000 in total, incluzind unitatile detinute de companiile francizoare), urmata de Canada, cu 70.000 de unitati. Tari din Europa, precum Germania si Franta ocupa abia locurile patru si, respectiv cinci, in ce priveste numarul de unitati francizate.

Problema pe care o ridica Don Sniegowski, autorul articolului, este anume faptul ca la o intrebare atat de simpla precum "care este tara cu cele mai multe unitati francizate?", raspunsul este mai greu de aflat. Cand autorul a inceput sa caute raspunsul la aceasta intrebare, sursele sale - asociatii nationale de franciza sau de francizati - au furnizat date contradictorii. Astfel, o sursa a spus ca Australia ar fi a doua tara ca numar de unitati, dupa Statele Unite. Alta sursa a indicat Mexic, iar o a treia, Brazilia.

Asociatiile nationale de franciza sau de francizati, insa, au tot interesul sa ofere cifre mari, in ce priveste numarul de francizati, pentru a atrage francizorii straini, in special pe cei americani. Un exemplu este dat de acelasi portal, care citeaza un articol din publicatia "Franchising World", conform caruia in Australia ar exista cele mai multe unitati francizate pe cap de locuitor, pe plan mondial, si de trei ori mai mult decat in SUA. In respectivul articol se da o cifra de 56.200 de unitati (61.860 de unitati in total, din care 5.660 detinute de companiile francizoare), la o populatie de 20 milioane locuitori; insa din aceste cifre ar rezulta o densitate a unitatilor aproape egala cu cea din Statele Unite, adica o franciza la 400 de locuitori, si nu de trei ori mai mult. Adevarul este insa ca nu s-a facut o numaratoare a unitatilor francizate nicaieri in lume. Cand se realizeaza statisticile oficiale, uneori se socotesc intreprinderile mici, insa niciodata nu se iau in calcul ca francizati sau ca unitati francizate. Si, pe de alta parte, statisticile pot fi interpretate astfel incat sa rezulte cam orice.

De ce nu este Mexicul cea de a doua tara din lume ca numar de francizati, desi a fost indicata ca atare? World Franchise Council realizeaza in prezent o lista cu numarul de francizati si unitati francizate existente in fiecare tara, iar web-site-ul lor indica, conform lui Don Sniegowski, un numar de 426.00 de unitati in Mexic. Astfel, aceasta tara ar fi intr-adevar a doua piata din lume, ca marime, dar cel mai probabil aceasta cifra este gresita, deoarece in restul site-ului WFC se specifica existenta a 50.000 de unitati francizate in Mexic.

Conform statisticilor WFC, in China, tara cu cea mai mare populatie de pe glob, exista 120.000 de unitati, insa si aceasta cifra este discutabila, deoarece depinde foarte mult cum este definit conceptul de afacere-formatata.

In ce priveste extinderea, pentru francizori nu conteaza atat de mult cat de mare este o noua piata, o noua tara, daca ei gasesc un master-francizat caruia sa-i vanda licenta si dreptul de a vinde sub-licente in tara sau pe piata respectiva, se arata in articolul din portalul dedicat francizatilor. Totul depinde mai mult de strategia de extindere a francizorului. Don Sniegowski citeaza cazul McDonald's si Subway. Subway detine in prezent mai multe unitati in Statele Unite decat McDonald's. Pe de cealalta parte, 50% dintre unitatile McDonald's sunt raspindite pe tot globul, in afar SUA, aceasta companie o retea de francizati mult mai mare. Taxele de intrare in retea precum si costurile de creare a unei noi unitati sunt mult mai reduse in cazul companiei Subway; cu toate acestea doar 14% din unitatile sale sunt in afara SUA si, cele mai multe, in Canada. Insa acest francizor nu alege tarile in care sa se extinda in functie de numarul de unitati francizate existente in regiunea respectiva. Conform website-ului Subway, ei nu aleg noi tari in care sa se extinda, ci acestea aleg Subway.

In ce priveste McDonald's, situatia difera. Tarile unde exista cei mai multi francizati McDonald's se numara printre tarile care cu cele mai multe unitati francizate.

Dar daca nici macar in tari precum Statele Unite sau Australia nu se poate stii exact, in ce situatie se afla, insa, tara noastra?

In Romania se vehiculeaza cifra de 300 de francizori, insa nimeni nu vorbeste de unitati francizate. Realitatea este ca au intrat pe piata romaneasca multe francize internationale, insa nu au deschis nici macar o unitate francizata pana in prezent.

Corina Driga, franchise consultant

NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.