Resurse franciza

Ajuta-ma sa reusesc singur

 


1. Financiar
Franciza este un fenomen de loc de neglijat. In SUA peste 40% din totalul vanzarilor cu amanuntul sunt facute de firme in sistem franciza!
2. Dezvoltare
Grecia, care acum 7 ani organiza primul targ de franciza, numara astazi peste 450 de francizori. In comparatie, in Romania, primul targ de franciza a avut loc abia in februarie 2005, la World Trade Center. In SUA, la fiecare 17 minute se deschide o noua unitate de franciza.
3. Complexitatea abordarii
Franciza este un fenomen complex. Exista patru tipuri principale de franciza, dar ea se poate opera in peste 30 de moduri diferite.

In Romania, in ultimii doi ani, interesul pentru franciza a crescut exponential, iar numarul afacerilor ce opereaza in sistem franciza s-a triplat. Romania are cateva caracteristici care prefigureaza un "boom" al francizei. Dupa 50 ani de etatism, Romania este o tara in care cultura antreprenoriala are o data recenta, iar intreprinzatorilor le vine "ca manusa" posibilitatea de a primi la pachet tot know-how-ul si de a fi antrenati de francizori in toate domeniile manageriale pe care le implica o afacere noua. Intrarea in Uniunea Europeana din 2007 a impus standarde comerciale si ecologice pentru care 80% din IMM-urile din tara noastra nu sunt pregatate inca. Astfel, achizitionarea unei francize care functioneaza de regula dupa norme internationale devine tentanta. Concurenta in crestere ii face pe multi intreprinzatori sa prefere sa lucreze sub auspiciile unei marci de renume mondial sau national.

De unde provine notiunea de franciza?

Etimologic cuvantul "franciza" are radacinile in Evul Mediu. Verbul englezesc "to enfranchise" - semnifica a fi eliberat de sclavie, obligatii legale, dependeta. Termenul din franceza veche "francis" semnifica a imputernici un taran sau un servitor sa desfasoare autonom o activitate aducatoare de profit.

Ce este franciza?
Citam din Enciclopedia Britanica: Franciza este caracterizata de o relatie contractuala intre un francizor (producator, angrosist sau prestator de servicii) si francizati (intreprinzatori independenti) care cumpara dreptul de a detine si opera una sau mai multe unitati in sistem franciza.

Conform IFA- Asociatia Internationala de Franciza (cea mai importanta asociatie internationala de profi) - franciza reprezinta "o relatie continua in care proprietarul francizei acorda licentiatului privilegiul de a opera afacerea plus asistenta in organizare, training, vanzare si management in schimbul unor sume de bani rezultate din aceea afacere."

Legea francizei 79/98 care la data aparitia era prima lege a francizei din Europa, la articolul 1, defineste notiunea mai pe larg:
a) Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.
b) Francizorul este un comerciant care:

    este titularul drepturilor asupra unei marci inregistrate; drepturile trebuie sa fie exercatate pe o durata cel putin egala cu durata contractului de franciza;
    confera dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu;
    asigura beneficiarului o pregatire initiala pentru exploatarea marcii inregistrate;
    utilizeaza personal si mijloace financiare pentru promovarea marcii sale, cercetarii si inovatiei, asigurand dezvoltarea si viabilitatea produsului.

c) Beneficiarul este un comerciant, persoana fizica sau juridica, selectionat de francizor, care adera la principiul omogenitatii retelei de franciza, asa cum este ea definita de catre francizori.
d) Know-how-ul este ansamblul formulelor, definitiilor tehnice, documentelor, desenelor si modelelor, retetelor, procedeelor si al altor elemente analoage, care servesc la fabricarea si comercializarea unui produs.
e) Reteaua de franciza cuprinde un ansamblu de raporturi contractuale intre un francizor si mai multi beneficiari, in scopul promovarii unei tehnologii, unui produs sau serviciu, precum si pentru dezvoltarea productiei si distributiei unui produs sau serviciu.

Pentru multi dintre interlocutorii mei, franciza este un lucru complet nou. Aceasta nu ii impiedica sa fie interesati de o afacere format franciza. Cei mai multi, de varste cuprinse intre 30 si 50 ani, sunt aflati la prima afacere sau la dezvoltarea unei noi afaceri, dar inteleg ca viitorul lor ca oameni de afaceri depinde in mare masura de lucrurile noi. Parafrazindu-l pe Jerry Wilkerson putem spune "Viata este ca un automobil in miscare la care frana nu functioneaza. Daca iti petreci prea mult timp privand in oglinda retrovizoare si nu prin fereastra din fata sigur te vei lovi de un copac. Acesta este motivul pentru care oglinda retrovizoare este atat de mica, iar parbrizul prin care privesti in fata este atat de mare."

PREZENTA WEB
NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.