Resurse franciza

Omul potrivit pentru franciza potrivita II

 


In articolul precedent am vorbit despre o parte din caracteristicile care ar putea determana ca un potential francizat sa nu fie omul potrivit pentru franciza pe care ar dori sa o achizitioneze sau chiar pentru sistemul de franciza, in sine. De asemenea, aceste carecteristici pot fi cauze ale esecului francizatului in afaceri.

Iata, in continuare, celelalte caracteristici despre care am vorbit anterior:

Interferenta familiei sau a unui prieten "bine intentionat".

Este important ca francizatul sa aiba sustinerea familiei (in special din partea partenerului/partenerei de viata), dar sustinerea este un lucru, iar interferenta este altul. Este apreciabil faptul ca partenerul/partenera este ingrijorat(a) de bunastarea francizatului, dar sotul/sotia nu ar trebui sa uzurpe calitatea francizorului si nici sa accepte francizorul in numele sotului sau al sotiei. Aceasta este o reteta sigura pentru dezastru. Multi francizori vor dori sa intervieveze sau sa discute atat cu sotul cat si cu sotia, chiar daca numai unul dintre acestia doreste sa devina francizat, pentru a putea aprecia gradul de sustinere de care se va bucura viitorul francizat, cat si gradul de interferenta. De prietenii "bine-intentionati" si bagareti trebuie sa fugiti, asa cum se spune pe la noi, ca necuratul de tamaie. Ei trebuie tinuti politicos la distanta de afacere, in special aceia care pretind ca au o expertiza pe care o considera a fi de un beneficiu vital pentru prietenul lor, francizatul. O persoana care se lasa usor condusa de altii si care are dificultati in a lua propriile decizii va privi antreprenoriatul in afaceri ca pe o actiune periculoasa.

Francizatul care vrea prea mult.

Unii francizati cred ca francizorul trebuie sa faca mai mult pentru ei, mai mult decat este prevazut de catre sistem. Francizatul care anterior a avut o slujba si primea un salariu lunar, va trebui ca acum sa accepte faptul ca este dependent de propriile performante ca sa poata cistiga si duce bani acasa. El nu poate sa aiba pretentii de la francizor ca acesta sa-l ajute cu bani sau sa-l sustina financiar daca situatia sa devine dificila. Un francizor il va sprijini, bineinteles, dar nu cu bani, daca francizatul are probleme. De asemenea, nu i se poate pretinde francizorului sa fie prezent in fiecare zi linga francizat sau sa aiba initiativa pentru dezvoltarea afacerii. Aceasta este contributia francizatului si nici un potential francizat nu ar trebui sa intre intr-un sistem de franciza daca el considera ca francizorul ar trebui sa se implice si sa fie linga el in fiecare zi ca sa-i opereze afacerea. Singurele exceptii sunt acele francize care prevad in mod specific o astfel de implicare, precum cele in care francizorul opereaza un sistem centralizat de rezervari, etc.

Francizatul nu are aptitudinile necesare.

Sunt doua categorii. In prima categorie se incadreaza aceia care sunt orbiti de oportunitatea de a conduce o franciza incat nu isi vad propriile incapabilitati si deficiente sau pe cele ale francizorului. Un francizor nu va stii niciodatan despre francizat atatea cat stie francizatul despre el insusi. Francizatul trebuie sa fie sincer cu sine insusi si cu francizorul. Daca, de exemplu, pentru sistemul de franciza, francizatul trebuie sa fie o persoana activa, priceputa la vinzari, dar stie ca acesta va fi un lucru dificil pentru el, potentialul francizat ar trebui sa se gindeasca de doua ori inainte de a se implica. Pe de alta parte, un francizat caruia ii place sa intilneasca oameni, dar crede ca o franciza pe placul sau va include si munca admninistrativa sufocanta, de asemenea, trebuie sa regindeasca totul. In cea de a doua categorie intra cei care, probabil, pana la a deveni francizati, au detinut posturi de inalit nivel managerial si nu mai sunt obisnuiti sa-si suflece minecile si sa efectueze munca "de jos", de la baza si, adeseori, cea mai neplacuta. Revinzarea unei francize catre un francizat care are aptitudinile necesare dovedeste, cel mai ades, cat de nepotrivit a fost predecesorul sau.

Aceste caracteristici reprezinta doar trasaturi de back-ground de care, insa, atat francizatul, cat si francizorul trebuie sa tina seama. De asemenea, francizatul nu trebuie sa se lase orbit de declaratiile si statisticile conform carora succesul este ceva garantat in franchising. Cercetarile si statisticile confirma faptul ca rata de esec este mai scazuta in cazul francizelor, dar aceasta nu inseamna ca francizatul trebuie sa renunte la precautii atunci cand evalueaza o franciza pe care ar vrea sa o achizitioneze. El nu trebuie sa aiba incredere orbeste in sistem, indiferent care va fi pozitia sa in cadrul francizei respective. Mai mult, francizatul nu trebuie sa ajunga sa creada ca pentru a cistiga usor si rapid multi bani tot ce trebuie sa faca este sa semneze contractul de franciza. Si, oricare are fi conceptiile sale, viitorul francizat nu trebuie sa ignore faptul ca trebuie sa selecteze francizorul care detine o franciza creata conform cerintelor pietei si adaptate specificului acesteia si francizorul care este cel mai potrivit pentru el ca francizat.

Corina Driga, franchise consultant

PREZENTA WEB
NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.