Resurse franciza

Omul potrivit pentru franciza potrivita I

 

Am prezentat intr-un articol anterior cauzele cele mai comune ale esecului unui francizor. Dar care sunt cauzele esecului francizatului? Despre un francizor a carui afacere intra in faliment se vorbeste peste tot; despre un francizat, cu mult mai putin.

Una dintre cauzele esecului francizatilor o reprezinta francizatul insusi. Faptul ca francizatul primeste manuale si know how pentru operarea afacerii nu garanteaza succesul. Francizorul ii ofera francizatului un pachet de baza, dar succesul transpunerii in practica a acestui pachet depinde foarte mult de abilitatile si capacatatile francizatului de a maximiza oportunitatea pe care o reprezinta acest pachet. Acest factor pare prea relativ, uneori facand dificila stabilirea motivelor unui esec, desi in ziua de azi s-a acumulat indeajuns de multa experienta pentru a se putea identifica acele caracteristici care au dus la un esec provocat de catre francizatul insusi.

De aceea, oricine decide ca ar dori sa aiba propria afacere ar trebui sa se auto-examineze mai intai, precum sa examineze si atitutdinile sale, capacitatile si telurile sale pe termen lung. Dar francizatul trebuie sa fie complet sincer cu sine insusi/insasi si sa nu se amageasca in a-si urma dorintele sale originale, indiferent de raspunsurile pe care si le va da la intrebarile pe care trebuie sa si le puna. Orice potential francizat care isi face aceasta auto-examinare ar trebui sa stie care sunt caracteristicile care ar putea conduce la un esec, in cazul in care el le recunoaste in el insusi. Iata o parte dintre acestea, asa cum sunt ele enumerate de catre M. Mendelsohn in "The Guide To Franchising":

Francizatul care a mai avut o afacere proprie, probabil in acelasi domeniu din care face parte si franciza pe care vrea acum sa o cumpere. O astfel de persoana s-ar putea sa-si fi creat deja propriile conceptii si astfel sa fie mai putin receptiva la ideile francizorului si la regulile sistemului. Din aceasta cauza unii francizori nu accepta ca francizati persoane care au experienta in tipul lor de afaceri. Exista si cazuri in care experienta in domeniu si cunoasterea pietei sunt esentiale, deoarece timpul nu permite invatarea acestor lucruri in timpul operarii si conducerii unei francize. Cu toate acestea, acceptarea de catre francizat a sistemului de reguli trasat de francizor este fundamental pentru succesul oricarei francize.

Auto-indulgenta francizatului. Nici un francizat nu isi permite asa ceva. Au existat cazuri in care francizatii nu au depus eforturile necesare deoarece au marsat pe conceptia: "Acum eu sunt seful, iar sefii nu muncesc!" Sindromul "sefului" poate fi foarte periculos, deoarece francizatii care au aceasta problema se comporta asa cum cred ei ca ar trebui sa se comporte un sef, ceea ce inseamna, de cele mai multe ori, sa cheltuiasca fara sa munceasca si sa cistige. Nimeni nu poate avea succes in acest mod. Daca viitorul francizat are astfel de idei si de conceptii privand viata de om de afaceri ca propriu sef, ar trebui sa evite sa se lanseze singur in afaceri pentru ca daca va pune in practica o astfel de atatudine, este condamnat la esec.
Francizatul care isi pierde cumpatul. Acesta poate fi de doua tipuri:

- francizatul care se pierde cu firea cand, dupa demararea afacerii, se vede coplesit de responsabilitatile si de amploarea faptului de a fi propriul sef;
- francizatul care nu se poate impaca cu pierderile pe care multe afaceri le sufera in primele zile, inainte de a se consolida. Acest tip de pierdere a sperantei apare chiar si in cazurile in care francizatului i s-a atras atentia ca vor exista pierderi si a fost sfatuit sa-si organizaze capitalul astfel incat sa se poata sustine si sa poata sustine si afacerea in aceasta perioada. Pentru construirea unei afaceri este nevoie de nervi tari pentru a putea accepta si pierderile.

Francizatul care nu respecta regulile sistemului. Aceasta se intampla cel mai des dupa ce francizatul se afla deja in sistem de ceva timp si are succes. El incepe sa creada ca el insusi si nu francizorul este motivul prosperitatii sale. Partial este adevarat, francizatul contribuie la propriul succes. Unii francizati sunt mai buni decat altii, iar unii ajung mai prosperi decat altii datorita efortului depus si a muncii asidue. Pericolul apare atunci cand tot acest succes il face pe francizat sa creada ca el/ea stie cel mai bine, aceasta ducand la o respingere a regulilor sistemului francizorului sau la o dorinta de a-si impune vointa si a efectua schimbari fara aprobarea francizorului.

Corina Driga, franchise consultant

PREZENTA WEB
NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.