Resurse franciza

Franciza sau frauda? I

 


V-ati hotarat sa intrati in afaceri pe cont propriu si, pentru ca doriti ceva cu sanse mari de reusita, v-ati indreptat spre franciza. Ofertele abunda, care mai de care mai atragatoare si, probabil, cam stiti deja ce tip de afacere doriti si in ce domeniu v-ar placea sa activati. Probabil ca vizati deja cateva oferte care corespund cu cerintele dumneavoastra. Dar, inainte de a investi in ele ati vrea sa stiti cat de serioase sunt aceste oferte. Daca, vorba romanului, afara e vopsit gardul si inauntru e leopardul? Daca in spatele acestei oferte foarte bine realizate se ascunde o realitate mai cruda: cel care pozeaza in francizor vrea doar sa va ia banii? Cum va dati seama daca franciza pe care va ganditi sa o achizitionati este o afacere serioasa?

Nu exista o reteta pentru detectarea tentativelor de escrocherie, dar cu siguranta exista anumite semne de care trebuie sa tina seama cel care doreste sa achizitioneze o franciza. De obicei, cei care vor doar sa va ia banii folosesc tactici de vanzare prin presiune de tipul "Aceasta este o oferta cu care nu va veti mai intalni niciodata! Cumparati acum!". O franciza serioasa va avea oferte de vanzare si a doua zi si peste o saptamana, o luna sau chiar cativa ani. Poate nu chiar in zona in care ati fi dorit dumneavoastra, dar un francizor serios stie ca pentru dumneavoastra aceasta este o hotarare cruciala si, deci, va va lasa timp de gandire.

Pe de cealalta parte insa, cel care vrea sa va vanda doar promisiuni goale va face presiuni asupra dumneavoastra sa cumparati si nu va va permite sa analizati oferta sau sa va consultati cu un avocat, un contabil sau altcineva in masura sa va sfatuiasca asupra valabilitatii si veridicatatii acestei afaceri. In acelasi timp nu va va lasa sa contactati alti francizati din sistem pentru a afla mai multe informatii despre franciza respectiva. De asemenea, cei care urmaresc doar sa va ia banii fara a oferi nimic in schimb, reusesc datorita promisiunilor obtinerii unor profituri rapide, eventual cu efort minim, si independenta. Mai mult, ei promit livrare rapida, marfa de calitate superioara, costuri reduse, piata foarte mare sau lipsa concurentei, precum si riscuri minime de pierderi. In afara de aceasta, ei va garanteaza profituri fabuloase de 100% sau mai mult. Francizorii onesti nu va garanteaza nici macar recuperarea investitiilor, ei nu se pot hazarda la asa ceva pentru ca, desi franciza este o afacere clonata, succesul fiecarei unitati francizate depinde de foarte multi factori pe care francizorul nu ii poate controla.

Cand analizati o oferta folositi-va logica si bunul simt. Sunt realiste nivelele profiturilor promise de catre francizor? Va fi chiar atat de usor sa obtineti profiturile substantiale promise, precum vi se spune? De asemenea, cand discutati cu francizorul, fiti atenti, este el interesat mai mult sa-si vanda franciza sau sa promoveze pe piata produsul sau serviciul pe care il vande franciza sa? Va incurajeaza el sa discutati si cu alti francizati despre experienta lor in sistemul respectiv? Cele mai multe francize serioase pun la dispozitia publicului datele de contact ale francizatilor lor, pe web site-ul companiei francizoare, in brosura de prezentare, etc. deci ar trebui sa va fie foarte usor sa alegeti pe cine doriti sa contactati si sa luati legatura cu persoanele respective.

O alta intrebare pe care trebuie sa v-o puneti este daca taxele de intrare in sistem solicatate sunt justificate. Examinati toate elementele pe care vi se promite ca le veti primi in schimbul acestei sume: produsele, inventarul, sesiunea de training, etc. Vi se cere mai mult decat valoreaza acestea pe piata? In primul rand, exista ele cu adevarat? Ce cuprind sau in ce consista?

Insa, poate cel mai important este atitudinea francizorului cand discutati cu acesta. Vi se raspunde clar la toate intrebarile sau francizorul refuza sa va furnizeze informatii si va da numai raspunsuri vagi? Sansele dumneavoastra de succes in cadrul unei francize depind de cooperarea deplina si asistenta completa pe care vi le ofera francizorul (sau reprezentantii acestuia). Daca nu va ofera toate raspunsurile si informatiile solicatate, ce are atunci de ascuns francizorul?

Exista cazuri in care se garanteaza obtinerea de castiguri activand intr-un "teritoriu protejat". Un francizor de buna credinta nu ofera astfel de garantii, iar, de obicei, victimele unui fals francizor descopera ca pe teritoriul respectiv mai activeaza si altii, exact ca ei. De asemenea, se fac promisiuni de returnare a investitiei in cazul in care afacerea nu functioneaza, atata timp cat, insa, investitorul, francizatul a actionat conform cu instructiunile. Francizorul este, insa, cel care determana ce inseamna a actiona conform cu instructiunile, si deci ii va fi foarte usor sa declare ca francizatul, investitorul, nu a indeplinit conditiile impuse.

Corina Driga, franchise consultant

PREZENTA WEB
NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.