Resurse franciza

Primul pas in afaceri

Vrei sa cumperi o franciza? - Consulta mai intai un medic!

 


Ca investitor si ca persoana dornica ca inceapa o afacere in format franciza ati cautat intre multele oferte de franciza si ati primit detalii, brosuri, prezentari multimedia etc de la francizori. V-ati decis ca va intereseaza o franciza si doriti sa faceti primul pas?
Veti vedea ca francizorul "scoate din mineca" desfasuratorul recrutarii.
Desfasuratorul prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmeze un potential francizat pentru ca:
1. sa fie acceptat
2. sa fie intervievat si evaluat
3. sa fie numit ca francizat
4. sa fie pregatat ca francizat
5. sa fie autorizat sa deschida si sa opereze o noua unitate francizata.
Desfasuratorul ofera o prezentare generala pentru ca potentialul francizat sa inteleaga pasii pentru a solicata si a deveni francizat. Este momentul in care francizorul, la randul lui, vrea sa stie mai multe despre dvs. De fapt, a poseda suma necesara investitiei si a avea dorinta de succes sunt conditii necesare, dar nu si suficiente. E nevoie de doi pentru un tango. Francizorul va transmite un chestionar mai scurt sau mai lung pentru a determana daca sunteti un candidat eligibil. Profesorul John Stanworth de la Centrul International de Cercetari in Franciza de la Universitatea din Westminster a pus la indemana francizorilor un chestionar diagnostic pentru determinarea candidatului eligibil. Am intalnit total sau partial elemente din acest chestionar la mai multi francizori.

Sunteti o persoana introvertita sau comunicativa?
Francizorul vrea sa vada in ce masura faceti fata izolarii si angajamentului individual. Peste 30% din francizatii romani sunt persoane care se afla la prima afacere si sunt venite direct dintr-o pozitie medie sau superioara intr-o firma. Trebuie sa fiti capabil(a) sa supravietuiti sentimentului de izolare. In contrast cu conditia de angajat, nu mai aveti un sef direct sau colegi care va pot oferi ajutor, sfaturi si sprijin moral. Este adevarat ca exista francizorul care va ofera sprijin, dar nu va asteptati ca el sa va rezolve toate problemele. Desi lucrati sub umbrela francizorului, franciza si firma sunt ale dvs si de dvs depinde aproape totul.

Aveti experienta in domeniul acestei afaceri?

Desi, in general, franciza se adreseaza persoanelor fara experienta in domeniul afacerii, francizatii ar trebui, in mod ideal, sa demonstreze o experienta anterioara. In ciuda dorintei comune de a fi propriul sef, doar o minoritate face pasul de la aspiratie la realitate. Cei care au experienta anterioara directa, sau care au o ruda apropiata care este propriul patron, par sa faca mai usor acest pas. Exista dovezi ca ar avea si mai mult succes in dezvoltarea afacerii. Sa spunem ca sunteti proprietarul unui mic fast-food cu shaorma si bere si mentionati acest lucru atunci cand candidati pentru o franciza de tipul Pizza Hut sau Southern Fried Chicken. Uneori francizorul vede ca aveti experienta, dar il intereseaza ca noua experienta a dvs sa nu fie influentata de cea anterioara.
Francizatii trebuie sa demonstreze receptivitate fata de trainingul francizorului. Francizorii sunt de parere ca este mai bine sa "inceapa de la zero" decat sa intre in concurenta cu o pregatire anterioara. De altfel, la franciza Agentia Imobiliara Perfecta francizorul sfatuieste ca francizatul sa nu angajeze agenti imobiliari cu experienta, ci persoane fara experienta carora sa li se faca training. Se considera ca un agent imobiliar cu experienta de un anume tip vine si cu bagajul lui de cunostiinte, dar si cu experienta sa mai putin performanta de care trebuie sa se dezbare. Ori, dezvatul este intotdeauna mai laborios decat invatatul.

Este familia dumneavoastra de acord cu noua activitate?

Intrebarea din chestionar suna astfel:
Simtiti ca partenerul de viata:
a) Este de parere ca modul in care va castigati existenta este problema dumneavoastra personala?
b) Ar prefera sa va vada facand ceva care va place?
c) Este de acord cu cumpararea unei francize si este dispus sa va sprijine?

Raspunsul pe care il dati trebuie sa fie foarte sincer. Atat pentru francizor cat si pentru dvs insiva. Francizatii ar trebui, in mod ideal, sa poata demonstra sprijinul din partea partenerului de viata. Majoritatea francizelor presupun ore lungi de lucru, multe saptamini sau luni fara week-end, ceea ce aduce modificari substantiale in viata de familie. Lipsa sprijinului din partea partenerului poate avea consecinte negative foarte mari. Demararea francizei necesita energie fizica si mentala. In primele zile ale construirii francizei, va avea foarte putin timp pentru relaxare, vacante sau boala. Unii merg chiar mai departe, spunand ca oricine doreste sa isi cumpere o franciza ar trebui sa consulte mai intai un medic.

Acceptati sfaturile?

Francizatii trebuie sa fie dispusi sa primeasca sfaturi. Ei trebuie sa evite maximizarea independentei prin respingerea sfaturilor din partea francizorului sau altor surse cu expertiza.

Daca intrati in afaceri:
a) Ii dispretuiti pe cei care par sa va spuna cum sa va conduceti afacerea?
b) Priviti parerile altora ca o potentiala sursa de informatii si indrumari?
c) Sunteti dispus sa ii ascultati pe altii cand aveti timp, dar sa filtrati informatiile in mod critic?

Este evident ca raspunsul corect nu este primul.


Eugen Driga

PREZENTA WEB
NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.