Resurse franciza

Cat costa o franciza? II

Taxa de publicitate

 

Taxele care se platesc francizorului pot fi:
    taxa de intrare in reteaua de franciza
    redeventa (royalty);
    taxe de publicatate;
    taxe de training (posibil);
    taxe de leasing (posibil);
    alte taxe (posibil).
Am prezentat detalii despre taxa de intrare in retea si redeventa. Vom discuta acum despre urmatoarele:

Taxa de publicitate
Majoritatea francizorilor solicata si o taxa de publicatate platata francizorului de catre francizat. Uneori din greseala taxa de publicatate este numita si redeventa de publicatate. Daca o franciza are o redeventa de 4% si o taxa de publicatate de 2% francizatul o asemuieste pe cea de a doua cu prima. Intr-un fel el are dreptate. Este vorba tot de niste bani pe care ii scoate din acelasi buzunar si ii plateste francizorului. Greseala este ca taxa de publicitate nu este un venit al francizorului, ci este un fond desemnat sa promoveze toate magazinele din toate pietele in care opereaza reteaua. Fara un astfel de fond exista o mare probabilitate ca sistemul global de marketing sa nu functioneze. Practic atunci cand vedem o franciza la care nu exista o taxa de publicatate atunci putem gindi ori ca francizorul nu s-a gandit la efortul de promovare al retelei sau nu este dornic sa faca un astfel de efort.

In general, francizorii pastreaza aceste fonduri intr-un cont separat si nu le includ in totalul veniturilor. Aceste fonduri sunt cheltuite de francizor doar in scopuri publicatare sau de marketing in sistemul francizat. Aceste taxe de publicitate reprezinta intre 0,7-4% din venitul brut al francizatului.

Multi francizori romani, in general cei aflati la inceput, nu cer taxe de publicatate.Putem da multe exemple din aceasta categorie. Dupa un timp constata ca franciza are nevoie de promovare la nivel national; aceasta se intimpla abia in momentul in care francizatii reclama o inconsistenta in imaginea nationala a marcii si lipsa de repetare periodica a imaginii firmei, intr-un cuvant brand awareness. Pe de alta parte, francizorul roman isi da seama ca trebuie sa faca ceva cheltuieli si pentru realizarea materialelor publicatare locale ale francizatilor, ca trebuie sa realizeze, daca nu toate materialele, atunci, cel putin, machetele brosurilor anunturilor din presa, a spoturilor la posturile locale, fluturasi, etc. El constata ca, daca lasa la mana francizatului, toata strategia de comunicare locala si identitatea corporativa a francizorului are de suferit.

Franciza Bella Italia solicata drept taxa 2% din vanzari. Dallmayr Kafee solicata 5 euro/luna. Aceste francize romanesti arata care este anvergura promovarii francizatilor lor.

In ceea ce priveste francizele internationale care dezvolta in Romania sistemul de unitati individuale, cum sunt, de pilda, Lollipops Paris sau Southern Fried Chicken, au create manuale de marketing bine puse la punct pentru francizat si ofera toate machetele de reclama. Acesti francizori doneaza francizatilor taxa de publicatate, dar pretind ca acestia sa o utilize doar in acest scop.

Firma McDonald's investeste în Romania peste 1,5 milioane de dolari anual în publicitate. Orice firma, care actioneaza pe pietele internationale, are de ales între standardizarea reclamei (adica transferarea în strainatate a campaniei de reclama, folosirea acelorasi spoturi pe toate pietele) si adaptarea acestora la cerintele culturale ale pietelor straine. Sistemul McDonald's foloseste reclame standardizate, clipurile si reclamele pentru presa sunt produse în alte tari, în Romania fiind adaptate doar sloganurile. Exista agentii de publicatate agreate pe plan international de McDonald's, cum ar fi Olympic DDB sau Leo Burnett. In sistemul McDonald's, partenerii francizati platesc o taxa lunara de 4% din vanzarile brute pentru fondul de marketing si publicatate si o contributie de 1% din vanzarile brute pentru marketingul local al restaurantului. In schimbul acestor contributii, francizorul asigura publicatatea nationala si marketingul national si local al restaurantului, francizatii neavand nici un fel de obligatii privand derularea acestor activitati, decat de a se supune si de a sprijini ordinele centrului.

Taxa de training

Taxa de training
Ocazional, sunt solicatate si taxe de pregatire, asociate cu operarea francizei. Majoritatea acestor costuri vor reprezenta calatoria, cazarea si masa. Costul propriu-zis al pregatirii este, in general, suportat de catre francizor. Multi francizori vor organiza programe de pregatire o data sau de doua ori pe an, plus o conventie anuala care reprezinta programul principal de pregatire pentru sistemul de franciza.

Un alt cost suplimentar prezent in anumite organizatii de franciza consta in taxele de leasing, care pot fi utilizate pentru plata echipamentelor, computerelor sau chiar a terenului si constructiilor.

Taxele de leasing

Aceste taxe pot fi o suma fixa sau un procent din venitul net. Taxe de leasing pentru computere poate fi de 50 de dolari pe luna, iar taxele pentru teren si constructie pot fi intre 5-10% din venitul brut. In cazul McDonalds exista taxa BFL. Redeventa la un restaurant McDonalds poate fi între 19% - 23% din vanzarile brute ale restaurantului (fara TVA). Se stabileste o asa numita ?taxa de baza? ca fiind taxa lunara minima. In acest procentaj este inclusa si taxa de BFL de 5%, care este solicatata pe durata contractului de franciza. Programul Business Facilities Lease da dreptul beneficiarului sa îsi exprime dorinta de a cumpara afacerea oricand între prima zi a celui de al doilea an si ultima zi a celui de al treilea an al contractului.

Exista si alte taxe pe care trebuie sa le plateasca francizatul pe durata acordului. Acestea pot include taxa de consultanta, de contabilitate, de servicii pe teren sau legale. O taxa pe care francizatii o platesc bucurosi este cea pentru solicatarea vizitei din partea altor francizati care sa evalueze afacerea si sa ofere sprijin.

Taxa pe drepturile de marca

McDonald's Romania percepe o taxa pe drepturile de marca de 5% din vanzarile brute lunare, fara TVA, pentru acordarea dreptului de folosinta a marcii, asigurarea permanenta de service si perfectionarea sistemului de restaurante.

Eugen Driga

PREZENTA WEB
NEWSLETTER

15 ani de info utile/noutati/optimizare afaceri pentru 15.000 abonati francizori/ investitori/ proprietari de afaceri. Aboneaza-te acum!

PREZENTA WEB
SOCIAL MEDIA

Urmeaza cursul gratuit de franciza inaugurat de IMO in 2006 si actualizat
la nivelul anului 2016.